Lobodon carcinophagacrabeater sel

Av Kristin Batty

Geografisk rekkevidde

Krabeaterselen,Lobodon carcinophaga, finnes først og fremst på kysten og pakisen til Antarktis. I vintermånedene kan den bli funnet på kysten av Sør-Amerika, Australia, Sør-Afrika, Tasmania, New Zealand og forskjellige øyer rundt Antarktis. Om vinteren dekker rekkevidden rundt 22 millioner kvadratkilometer. (Kooyman 1981, Nowak 1997).(Kooyman, 1981; Nowak, 1997)

  • Biogeografiske regioner
  • etiopisk
    • innfødt
  • neotropisk
    • innfødt
  • australske
    • innfødt
  • antarktis
    • innfødt
  • oseaniske øyer
    • innfødt
  • Atlanterhavet
    • innfødt
  • Stillehavet
    • innfødt

Habitat

Krabeaterselen lever på pakkisen og det nesten iskalde vannet rundt Antarktis.



  • Habitatregioner
  • polar
  • saltvann eller marine
  • Terrestriske biomer
  • iskappe
  • Akvatiske biomer
  • pelagisk
  • kystnære

Fysisk beskrivelse

Etter sommerfellingen er krepselen mørkebrun rygg og graderes til blond ventral. Den har mørkere brune markeringer på baksiden og sidene over den blekere brune pelsen. Svømmeføttene er de mørkeste delene av kroppen. Pelsen endres sakte til blond gjennom året, og den er nesten helt blond om sommeren. Faktisk har den blitt kalt 'den hvite antarktiske selen' (Kooyman 1981). Den har en lang snute og en ganske slank kropp sammenlignet med andre seler. Hunnene er i gjennomsnitt litt større enn hannene med en lengde fra 216 cm til 241 cm. Hannene varierer fra 203 cm til 241 cm.



Krabeaterselen har ofte lange arr langs sidene av kroppen. Disse er mest sannsynlig påført av dens største rovdyr, leopardselen,Hydrurga leptonyx(Siniff og Bengston 1977).

Tennene er veldig forskjellige og har blitt kalt 'den mest komplekse av alle rovdyr' (Kooyman 1981). Det er flere tuberkler på hver tann med mellomrom mellom dem som skjærer dypt inn i tannen. De viktigste cusps av øvre og nedre tenner passer perfekt sammen. Når crabeater-selen lukker munnen, er de eneste mellomrommene de mellom tuberklene. Dette arrangementet fungerer sannsynligvis som en sil for å sile krill, deres primære matkilde. (Kooyman 1981, Nowak 1997).(Kooyman, 1981; Nowak, 1997; Siniff, et al., 1979)



  • Andre fysiske egenskaper
  • endotermisk
  • homoiotermisk
  • bilateral symmetri
  • Seksuell dimorfisme
  • hunn større
  • Rekkeviddemasse
    200 til 300 kg
    440,53 til 660,79 lb
  • Rekkevidde
    203 til 241 cm
    79,92 til 94,88 tommer

Reproduksjon

Reproduksjon i crabeater-selen finner trolig sted på pakkisen rundt Antarktis i den australske våren, fra oktober til desember (Kooyman 1981). Fra og med september okkuperer en drektig hunn en plass på isflaket der hun føder og steller sin enslige valp. En hann blir med hunnen i det valgte området rett før eller like etter fødsel. Han forsvarer hunnen og den nyfødte valpen. Han er etter all sannsynlighet ikke faren til valpene. Hunnene kommer i brunst like etter avvenning og Siniff et al. (1979) rapporterer at hannens eneste tilsynelatende interesse er å vente på at kvinnen skal være seksuelt mottakelig. Hannene forsvarer kvinner aggressivt mot andre inntrengende hanner. Det er ikke klart om hannene slutter seg til hunnene på grunn av en kvinnelig signal som duft eller på grunn av valpen.(Kooyman, 1981; Siniff, et al., 1979)

  • Parringssystem
  • monogamt

Valper blir født som veier omtrent 20 kg og går opp i vekt mens de ammer med omtrent 4,2 kg/dag (Shaughnessy og Kerry 1989). Fysisk kontakt mellom mor og valp i denne perioden er nødvendig. Hvis enten valpen eller moren forviller seg, følger den andre umiddelbart etter. Valpene blir avvent ca 3 uker gamle. Det er uklart om fysiske mekanismer hos moren, som redusert melkeproduksjon, forårsaker avvenningen eller om den forsvarende hannen driver valpen og moren fra hverandre. Gjennom hele dieperioden er hannen aggressiv mot hunnen. Hun forsvarer seg ved å bite ham i nakken og sidene. Ved slutten av ammingen kan kroppsvekten hennes være halvert, så hun vil ikke være i stand til å forsvare seg tilstrekkelig. Hun blir seksuelt mottakelig kort tid etter avvenning, og i motsetning til de fleste sel ser det ut til at kopulering skjer på isflakene i stedet for i vannet (Shaughnessy og Kerry 1981; Siniff et al. 1979)

Svangerskapet varer i ca. 11 måneder og inkluderer sannsynligvis en periode med forsinket implantasjon (Nowak 1997). Krabbeseler blir kjønnsmodne mellom 3 og 4 år og hunner kan ha vellykkede drektigheter mellom 5 og 25 år (Bengston og Siniff 1981).(Bengston og Stewart, 1992; Nowak, 1997; Shaugnessy og Kerry, januar 1989; Siniff, et al., 1979)



  • Viktige reproduktive funksjoner
  • iteroparous
  • gonokorisk / gonochoristisk / toebolig (separert kjønn)
  • seksuell
  • viviparøs
  • forsinket implantasjon
  • Hekkesesongen
    Reproduksjonen i crabeaterselen finner trolig sted på pakkisen rundt Antarktis i den australske våren, fra oktober til desember.
  • Gjennomsnittlig antall avkom
    en
  • Gjennomsnittlig svangerskapstid
    11 måneder
  • Gjennomsnittlig avvenningsalder
    3 uker
  • Gjennomsnittlig tid til uavhengighet
    3 uker
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (kvinnelig)
    3 til 4 år
  • Alder ved seksuell eller reproduktiv modenhet (mann)
    3 til 4 år
  • Foreldreinvestering
  • prekosial
  • forbefruktning
    • proviantering
    • beskytter
      • hunn
  • forklekking/fødsel
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn
  • pre-avvenning/fleiging
    • proviantering
      • hunn
    • beskytter
      • hunn

Oppførsel

Krabbesel kan finnes i store samlinger på opptil 1000 dyr, men er vanligvis ensomme eller i små grupper (Siniff 1979). De dykker primært om natten og rapporteres til gjennomsnittlig 143 daglige dykk i slutten av februar (Nordoy et al. 1995). Når du først er i vannet, foregår dykking nesten kontinuerlig i omtrent 16 timer. Bengston og Stewart (1992) rapporterer om flere typer dykking: forsøksdykk, reisedykk og utforskende dykk. De fleste dykk er for reiser og er mindre enn ett minutt lange og mindre enn 10 m dype. Fôrsøkende dykk er litt dypere, opptil 30 m, og ser ut til å være svært utover dagen, med crepuskulære dykk dypere. Dette er mest sannsynlig som svar på krilldistribusjon. Utforskende dykk er de dypeste og antagelig for navigering, da de vanligvis skjer rett før et reise- eller søkingsdykk. Crabeater-seler kan bruke pustehull laget av Weddell-seler (Leptonychotes weddellii). Unge Weddell-seler kan til og med bli jaget fra pustehull av voksne krabbeterseler.

På slutten av sommeren sprer krabbeselene seg nordover mens isen fryser. Det ser ut til at noen seler, vanligvis unge, blir desorienterte og drar lenger sør over pakkisen. Ettersom de er spesielt mobile på land for pinnipeds, kan de reise hundrevis av kilometer innover i landet. Disse selene dør nesten alltid og er godt bevart som 'mumier' i isen i hele Antarktis (Stirling og Kooyman 1971). De fleste selene reiser imidlertid med hell nordover til oseaniske øyer, Australia, Sør-Amerika og til og med Sør-Afrika.(Nordoy, et al., 1995; Siniff, et al., 1979; Stirling og Kooyman, februar 1971)

Krabeaterselen er sannsynligvis den raskeste pinnipet på land, og når hastigheter på opptil 25 km/t. Ved sprint løfter den hodet høyt og svinger hodet fra side til side synkront med bekkenet. Foreflipperne beveger seg vekselvis over snøen, og bakflipperne løftes opp fra bakken og holdes sammen.(Siniff, et al., 1979)



  • Nøkkelatferd
  • natatorisk
  • nattlig
  • bevegelig
  • migrerende
  • ensom

Kommunikasjon og persepsjon

  • Persepsjonskanaler
  • ta på
  • kjemisk

Matvaner

Krabbeselen ser ut til å være en feilbetegnelse siden det ikke er bevis for at den spiser krabber. Dens primære mat er krill,Euphausia superba. Den spiser sannsynligvis også andre virvelløse dyr. Krabeaterselen spiser ved å svømme gjennom en krillstim med åpen munn, suge dem inn og så sile vannet ut gjennom dens spesialiserte tannsett (Kooyman 1981, Nowak 1997). Klages og Cockcroft (1990) rapporterer at en krabbesel i fangenskap var i stand til å suge småfisk inn i munnen på avstander på opptil 50 cm. De bemerker at dette byttet er mye større enn krillen som det ville konsumere i naturen, og antyder at det sannsynligvis kan suge krill inn fra en mye større avstand. Selen foretrakk fisk mindre enn 12 cm og svelget alt helt, i motsetning til mange sel som river maten opp med tennene før de svelger. Det ble ofte observert å utforske bunnen av bassenget og suge opp rusk. Klages og Cockcroft antyder at dette er en tilpasning til vinterforing av krill i Antarktis. På denne tiden av året finnes krill hovedsakelig i sprekker og huler. Selen kan være i stand til å suge krillen ut fra disse uoppnåelige områdene. Mating skjer sannsynligvis hovedsakelig om natten (Nowak 1997).(Klages og Cockcroft, 1990; Kooyman, 1981; Nowak, 1997)

  • Primær diett
  • kjøtteter
    • spiser leddyr som ikke er insekter
  • Animalsk mat
  • vannlevende krepsdyr
  • andre marine virvelløse dyr

Predasjon

Når man nærmer seg krabbeselen, fnyser den, hveser og blotter tenner. Blir den fanget, velter den flere ganger. Dette er sannsynligvis en unngåelsestaktikk utviklet for dens primære rovdyr, spekkhoggeren (Orcinus spekkhugger) og leopardselen (Hydrurga leptonyx) (Stirling og Kooyman 1971).(Stirling og Kooyman, februar 1971)



Økonomisk betydning for mennesker: Positivt

Siden krabbeseler okkuperer et habitat som er ganske utilgjengelig for mennesker, har det vært svært lite kontakt mellom de to artene. Det er imidlertid en rapport om at en ung krabbesel funnet på kysten av Sør-Afrika var lett å temme og trene (Klages og Cockcroft 1990).(Klages og Cockcroft, 1990)

Økonomisk betydning for mennesker: negativ

Kommersielt fiskeri har uttrykt interesse for å utnytte Antarktis krillressurser. Ettersom dette er den primære føden til krabbeselen, er det garantert negative konsekvenser forbundet med krabeaterselen i denne spirende industrien (Nowak 1997).(Nowak, 1997)

Bevaringsstatus

Krabbeselen er den mest tallrike arten av pinniped i verden, med en bestand anslått til mellom 15 og 40 millioner. Siden habitatet er avsidesliggende, er de eneste bekymringene for bevaring indirekte. Spormengder av kjemikalier som DDT er funnet i bestander av krabbeselen, og hvis fiskeindustrien bestemmer seg for å bruke krillen i Antarktis, kan den viktigste matkilden til disse selene bli alvorlig utarmet (Kooyman 1981). Nå ser imidlertid tallene ut til å være stabile.(Kooyman, 1981)

Andre kommentarer

Den store bestanden av krabbesel har vært assosiert med nesten utryddelse av de store bardehvalene. Dette er fordi hvalene, i likhet med crabeater-selen, spiser krill. Nå er det trolig mer krill tilgjengelig for krabbeselen. Det antas at endringer i seksuell modenhet og andre reproduktive egenskaper korrelerer med store økologiske endringer som dette. Bengston og Siniff (1981) har vist at kjønnsmodningsalderen til crabeateren har sunket betydelig siden 1950-tallet.(Siniff og Bengston, august 1977)

Bidragsytere

Tanya Dewey (redaktør), Animal Agents.

Kristin Batty (forfatter), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (redaktør), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.